Nieuws

Fipronil: Bout Advocaten staat getroffen pluimveehouders bij

09/08/2017

Eind juli is via de media bekend geworden dat in de eieren van diverse (en naar verluid meer dan 200) pluimveebedrijven een te hoge dosis fipronil is aangetroffen. De (te hoge dosis) Fipronil is – naar het lijkt – in de eieren terecht gekomen, doordat diverse pluimveehouders gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend. Chickfriend heeft, zonder weten van de pluimveehouders, met een Fibronil-houdend middel de stallen van de pluimveehouders behandeld.

Fipronil wordt gebruikt voor het ontluizen en ontvlooien van dieren, in het bijzonder katten. Fipronil kan onder omstandigheden (mogelijk) schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

Bij de pluimveehouders die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend, en waar uit controle is gebleken dat er een te hoge dosis Fipronil in de eieren zit, is de NVWA eind juli overgegaan tot het opleggen van een verbod om de eieren en de kippen te vervoeren. Daarnaast heeft de NVWA op haar website een lijst gepubliceerd, waarop de eieren met een te hoge dosis Fipronil staan vermeld. Voor de pluimveehouders betekent dit dat zij, zolang het verbod van toepassing is, hun eieren (en kippen) niet kunnen verkopen. Zij zijn daardoor ernstig gedupeerd.

Ons kantoor staat inmiddels vele pluimveehouders bij. Wij helpen de pluimveehouders op dit moment (kort gezegd) op drie manieren:

  1. Bestuursrechtelijk
    Op dit moment hebben verschillende pluimveehouders nog te maken met het verbod. Wij proberen om, waar mogelijk, zo spoedig mogelijk stallen vrij te krijgen. Op die manier blijft de schade zo veel mogelijk beperkt. Daarnaast helpen wij pluimveehouders met het maken van bezwaar.
  2. Verhalen van schade:
    De pluimveehouders lijden (iedere dag dat de eieren niet geleverd kunnen worden) schade. Wij helpen de pluimveehouders met het verhalen van hun schade.
  3. Aansprakelijkheid
    Pluimveehouders krijgen (mogelijk) te maken met afnemers en anderen die, doordat de eieren – door het verbod – niet geleverd worden en doordat eieren met een te hoge dosis Fipronil in de schappen terecht zijn gekomen, hun schade van de pluimveehouders vergoed willen krijgen. Wij staan de pluimveehouders hierin bij.

Bent u pluimveehouder? En hebt u, als gevolg van een te hoge dosis Fipronil in uw eieren, te maken met één van bovengenoemde zaken? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt contact opnemen met Anita Winter (via 050-3140840 of winter@boutadvocaten.nl).

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws