Nieuws

Lezing Gaswinning Groningenveld: gedoogsysteem moet op de schop

25/01/2016 - Agrarisch

Informatieavond gaswinning landbouwsector

Op 19 januari 2016 heeft het Brancheteam Agrarisch van BoutOveres Advocaten in samenwerking met het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer een informatieavond verzorgd over de positie van  landbouwers in het kader van de gaswinning  in het Groningenveld.  Diverse onderwerpen kwamen hierbij aan bod.

    • Mr. Liesbeth Holtz-Russel ging nader in op de landbouwkundige gevolgen van de gaswinning en de gedoogplicht uit de Mijnbouwwet.
    • Mr. Job Holtz gaf een analyse van de uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland in de zaak Stichting WAG/NAM.
    • Mr. Bertil Westers praatte de landbouwers bij over de schaderegelingen en schadeafwikkeling.
    • Mr. Tebbens Torringa, landbouwer en lid van het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer, vroeg aandacht voor het initiatief om via een collectieve actie de gedoogplicht uit de Mijnbouwwet aan te vechten.

De informatieavond trok veel belangstelling en werd door zeker 75 geïnteresseerden bezocht. Zij kregen na afloop een informatiemap mee over de besproken onderwerpen.

Gedoogsysteem op de schop

In het Tijdschrift voor Agrarisch Recht (decembernummer  2015) geeft  mr. Liesbeth Holtz-Russel een (historische) analyse van de gaswinning in het Groningenveld onder de titel: ‘De keerzijde van de gaswinning’. Hierin gaat zij (onder meer) uitvoerig in op de gedoogplicht uit de Mijnbouwwet die  grondeigenaren automatisch verplicht gaswinning onder hun grond te gedogen zonder dat zij daartegen kunnen opkomen en zonder dat daar enige compensatie tegenover staat. Is dit systeem nog langer houdbaar? Het artikel vindt u hier en hieronder onder ‘downloads’.

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws