Blog

Voorlichting op scholen over strafrecht (medeplegen)

07/10/2016 - Onderwijs

Blog “Er komt een kind bij de advocaat” – Deel 2: Voorlichting op scholen over medeplegen

Stel je voor: twee meisjes in een pashokje van een kledingwinkel. Het ene meisje stopt twee jurkjes in haar tas. Samen lopen ze de winkel uit. Even later zitten ze samen op het politiebureau. Als ik het meisje spreek dat niets in haar tas heeft gestopt, blijkt dat zij dacht niets verkeerd te hebben gedaan. Van (strafbaar) medeplegen heeft zij nog nooit gehoord.

Een dergelijke situatie kom ik helaas heel erg vaak tegen. Ik heb me afgevraagd of de voorlichting op scholen over strafrecht (en medeplegen) misschien tekortschiet. Blijkbaar is het voor jongeren niet duidelijk wat nu precies strafbaar is. Het is ook wel een grijs gebied en soms lijkt het van kleine dingen afhankelijk of je strafbaar bent. Het is juist daarom van belang dat jongeren goed worden voorgelicht.

Medeplegen

In het algemeen weet men wel dat niet alleen de pleger strafbaar is, maar ook een medeplichtige. Het begrip medeplegen is echter niet zo bekend. Wat is medeplegen nu precies?

Kort gezegd moet er bij medeplegen sprake zijn van samenwerking. Er is een gezamenlijk plan of gezamenlijke uitvoering. De medepleger moet een bijdrage hebben geleverd aan het strafbare feit.

In bovengenoemd voorbeeld wordt het meisje dat de kleding niet in haar tas heeft gestopt een medepleger als ze heeft geholpen de prijskaartjes van de kleding te halen of als er was afgesproken om de buit te delen.

Als het meisje er alleen maar bij was, is dit niet genoeg voor medeplegen. Bij andere delicten daarentegen kan het er alleen maar bij zijn wel genoeg zijn voor medeplegen, bijvoorbeeld wanneer iemand bij een straatroof de groep getalsmatig heeft versterkt. Het erbij zijn heeft in dat geval wel een functie.

Een medepleger is in principe net zo strafbaar als de pleger. Een medeplichtige daarentegen is slechts behulpzaam en heeft een duidelijk kleinere rol dan de pleger, bijvoorbeeld het leveren van een wapen.

Rol van scholen

Scholen zouden meer voorlichting moeten geven over het grensgebied van wat strafbaar is. Ook zouden jongeren moeten horen wat ze kunnen doen als ze in een situatie terechtkomen waarin anderen strafbare feiten gaan plegen. Natuurlijk is het het beste als de jongere de ander kan weerhouden of zich distantieert of op zijn minst niet helpt of aanmoedigt. Jongeren vinden dit wel eens moeilijk en willen geen watje zijn. Maar wat willen ze liever, een watje zijn of een strafblad hebben?

Meer informatie?

Wilt u als school meer informatie over dit onderwerp? Wij kunnen wellicht een les over medeplegen op uw school verzorgen. Of moet u bij de politie of rechter komen? De advocaten van Bout advocaten helpen u graag!

 

Lidewij Wachters
Strafrechtadvocaat

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Blog