Blog

Wetsvoorstel verbod op surcharging

14/06/2016 - IT/IE

Surcharging

Wanneer via internet een product of dienst wordt besteld, kunnen klanten meestal kiezen uit verschillende betalingsmogelijkheden, zoals iDeal, bankoverschrijving, creditcard of PayPal. Het komt vaak voor dat voor het gebruik van bepaalde betaalmiddelen extra kosten in rekening worden gebracht. Het in rekening brengen van kosten voor het gebruik van een specifiek betaalmiddel wordt ook wel ” surcharging ” genoemd. Met name voor betalingen met creditcards worden extra kosten in rekening gebracht. Per aanbieder kunnen de hoogte van deze extra kosten flink verschillen.

Naar aanleiding van Europese regelgeving is geldend recht in Nederland dat de vergoeding die de handelaar aan een consument vraagt voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel, ten hoogste de kosten van het gebruik daarvan voor de handelaar mag bedragen. Naleving van deze regelgeving is lastig te controleren, omdat de afspraken over het bedrag of percentage dat een handelaar aan de betalingsdienstverlener moet betalen per overeenkomst verschilt én de overeenkomsten niet openbaar zijn. Derhalve is het onmogelijk om te controleren of de doorberekende kosten de werkelijke kosten van de handelaar overschrijden.

Met het wetsvoorstel ‘Wet verbod toeslag gebruik betaalkaarten’ zou surcharging niet langer beperkt worden tot de werkelijk kosten van de handelaar, maar geheel verboden worden. Dit betekent dat aan consumenten geen extra kosten voor het gebruik van een specifiek betaalmiddel meer in rekening mag worden gebracht. Met dit voorstel wordt alvast vooruitgelopen op de Europese Richtlijn betreffende betalingsdiensten in de interne markt (2015/2366,1), die in 2018 sowieso in Nederlandse wetgeving moet zijn geïmplementeerd.

Omdat het voorgestelde verbod verder gaat dan het verbod in voornoemde richtlijn, heeft de initiatiefnemer van het wetsvoorstel op 8 juni 2016 een gewijzigd wetsvoorstel ingediend, waarmee het voorgestelde verbod op surcharging overeenkomt met het verbod in de richtlijn. Indien de wet wordt aangenomen, geldt het verbod op surcharging niet voor alle transacties (zoals eerst beoogd), maar alleen ten aanzien van ‘vierpartijentransacties’: dit zijn transacties waarbij zowel een consument/kaarthouder, handelaar/winkelier, kaartuitgever van de consument(creditcardmaatschappij) en de bank van de handelaar betrokken zijn. Handelaren dienen de kosten die zij maken voor een bepaald betaalmiddel volgens de initiatiefnemer voortaan in de kostprijs te verrekenen.

Het voorstel is op het moment nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Via deze link kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Dat er een verbod op surcharging zal worden ingevoerd, staat wel vast. Het is alleen afwachten of dat verbod (nu al) zal worden ingevoerd naar aanleiding van dit wetsvoorstel of (later) door implementatie van de Europese Richtlijn.

Wilt u weten of uw webwinkel voldoet aan de geldende regelgeving voor e-commerce? De advocaten van de ICT|IE-branche helpen u graag verder!

 

Kelly Felt

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Blog