Nieuws

Nieuw: de Regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw

11/01/2016 - Zorg

Regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw

Op 1 januari jl. is een nieuwe regeling in werking getreden, de Regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw. Deze regeling is vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en zal gelden voor alle zorginkoopcontracten die vallen onder de Zorgverzekeringswet die ingaan vanaf 1 januari 2017. Aanleiding voor het vaststellen van deze regeling is tweeledig. In de eerste plaats hoopt de NZa met deze regeling het aantal klachten van vooral eerstelijnszorgaanbieders over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en de procedure die zorgverzekeraars toepassen te verminderen. In de tweede plaats wenst NZa de jaarlijkse inkoopprocedure tijdig af te ronden zodat verzekerden een goede keuze kunnen maken tussen de verschillende zorgaanbieders op het moment dat overstappen mogelijk is. Bij het afsluiten van een polis is het belangrijk dat verzekerden weten welke aanbieders er zijn gecontracteerd en welke niet.

De regeling bevat (in hoofdlijnen) de volgende punten:
– Zorgverzekeraars moeten hun inkoopbeleid en het proces voor zorginkoop voor 1 april bekend maken (artikel 4 van de regeling).
– Zorgverzekeraars moeten aan zorgaanbieders een redelijke termijn gunnen om te reageren op een contractvoorstel (artikel 5 van de regeling).
– Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten voldoende beschikbaar zijn voor elkaars vragen en opmerkingen tijdens het contracteerproces.
– Wijzigingen in het proces moeten tijdig bekend gemaakt worden en op dezelfde wijze bekend gemaakt worden als eerdere informatie. Wijzigingen na 1 april moeten bij de bekendmaking worden gemotiveerd.

In de regeling is een deel van de handreiking die NZa al in 2010 heeft opgesteld, Good Contracting Practises, opgenomen. De regels uit de handreiking die zijn opgenomen in de regeling zijn nu bindend voor partijen.

In het geval een zorgverzekeraar of een zorgaanbieder zich niet houdt aan de bepalingen in deze regeling kan NZa bestuursrechtelijke handhavingsmaatregelen treffen, zoals een aanwijzing, een last onder dwangsom of een boete.

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws