Nieuws

Wijziging kinderalimentatie kindgebondenbudget

12/10/2015

Kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoefte van de kinderen anderzijds en de draagkracht van de ouders anderzijds.

Vanaf 2013 is er in de rechtspraak vanuit gegaan dat in de behoefte gedeeltelijk wordt voorzien door het kindgebonden budget. Dit betekent dat van de behoefte eerst het kindgebonden budget in mindering komt. Vervolg wordt de resterende behoefte over beide ouders gedeeld.

De hoogte van de kindergebonden budgetten zijn per 1 januari 2015 aanzienlijk verhoogd. Dit heeft geresulteerd in uitspraken, waarbij de kinderalimentatie werd bepaald aan de hand van de (lagere) restbehoefte.

Op 9 oktober jl. is door de Hoge Raad een uitspraak gedaan, waaruit blijkt dat de hoogte van de kinderalimentatie anders moet worden bepaald. De hoogte van het kindgebonden budget moet niet meer in mindering komen op de behoefte. De hoogte van het kindgebonden budget wordt van belang voor de bijdrage van de verzorgende ouder.

Deze uitspraak betekent, dat er verschillende beslissingen in 2015 zijn genomen, die thans voor wijziging vatbaar zijn. Wanneer u betrokken geweest bent in een alimentatieprocedure (kinderalimentatie) en er is een beslissing genomen in 2015, of al in 2014 rekening gehouden met het verhoogde kindgebonden budget in 2015, dan kan deze uitspraak consequenties hebben.

Wanneer de verzorgende ouder een belangrijke bijdrage uit het kindgebonden budget ontvangt, hetgeen van invloed is geweest op de hoogte van de door u te betalen eigen bijdrage, dan moet u er rekening mee houden dat er aanleiding bestaat om de hoogte van de bijdrage te herzien.

Wanneer u wilt weten of de hoogte van de kinderalimentatie zou moeten / kunnen worden herzien, dan kunt u contact opnemen. Ik zal voor u, op basis van de beschikbare gegeven (beslissing rechtbank, waaruit moet blijken wat de behoefte is van de kinderen, de hoogte is van het te verkrijgen kindgebonden budget en de draagkracht van beide ouders) kunnen bepalen of de kinderalimentatie mogelijk kan worden herzien. De beoordeling van een mogelijke wijziging kan tegen een vast tarief worden overeengekomen.

Wanneer u hiervan gebruik wenst te maken kunt u telefonisch contact opnemen in de ochtend (tot 12.00 uur). U kunt ook een e-mail sturen naar het rechtstreekse e-mailadres: p.a.k.vaneck@boutoveres.nl.

 

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws