Nieuws

Wijziging Jeugdwet door middel van Veegwet VWS 2015

28/04/2015

Wijziging Jeugdwet door middel van Veegwet VWS 2015

In april 2015 heeft de regering de Veegwet VWS (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) 2015 ingediend. Doel van de wet is om de praktische en technische problemen uit de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Wlz en de Zvw aan te pakken. Zo wordt het College bouw zorginstellingen opgeheven en in de Zvw de term professionele standaard vervangen door de term kwaliteitsstandaard. Het meest in het oog springen de wijzigingen in de Jeugdwet en dan in het bijzonder de wijzigingen die zien op de verstrekking van persoonsgegevens op facturen aan gemeenten door Jeugdhulpaanbieders.

Aanleiding voor de wijziging van de Jeugdwet is de reactie van het College Bescherming persoonsgegevens (CBP) in maart 2015 over de in haar ogen ongeoorloofde verwerking van persoonsgegevens bij facturering van de jeugdhulp. Het CBP heeft aangegeven dat in haar ogen de Jeugdwet geen grondslag kent voor die verstrekking van persoonsgegevens.
De staatssecretaris van VWS meende dat het CBP ten onrechte had geoordeeld dat er sprake was van een lacune in de wet:
“Wij zijn van oordeel dat er geen lacune is in de wet. De artikelen 7.4.3 juncto 7.4.1, tweede lid, laatste volzin, en 7.4.4 van de Jeugdwet regelen expliciet de bevoegdheid tot verstrekking van persoonsgegevens door jeugdhulpaanbieders aan gemeenten en de bevoegdheid van gemeenten tot verwerking van die gegevens, voor zover dit noodzakelijk is ten behoeve van de ’toegang van de jeugdigen en hun ouders tot de jeugdhulp’. Onder ‘de toegang tot jeugdhulp’ wordt ook verstaan de verwerking van gegevens ten behoeve van de bekostiging van die jeugdhulp. Dit is in de schriftelijke behandeling van de Jeugdwet in de Eerste Kamer nader toegelicht.”
De wettelijke grondslag zou volgens de staatssecretaris van VWS te vinden zijn in artikel 7.4.1, tweede lid Jeugdwet.

De vraag wie het gelijk aan zijn zijde heeft kan onbesproken blijven. Inmiddels heeft de staatssecretaris van VWS in de Veegwet VWS 2015 de grondslag voor verwerking van persoonsgegevens toch nader uitgewerkt. De staatssecretaris introduceert het nieuwe artikel 7.4.1, derde lid Jeugdwet:
“Het college verwerkt gegevens ten behoeve van de toeleiding naar, advisering over, bepaling van en het inzetten van een voorziening op het gebied van jeugdhulp, de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering alsmede de bekostiging daarvan.”
Middels de implementatie van de Veegwet VWS 2015 zal er dus een wettelijke grondslag zijn voor de verwerking van de persoonsgegevens.

Het is nu aan de gemeenten en Jeugdhulpverleners om zelf criteria op te stellen voor deze verwerking van persoonsgegevens (MvT 34191, pagina 8). Mochten partijen er niet in slagen zelf regelingen op te stellen, kan de minister van VWS op grond van het nieuwe artikel 7.4.4, vierde lid Jeugdwet een regeling vaststellen die voorziet in de benodigde regelgeving.

Mocht u vragen hebben over de Veegwet VWS 2015, Wmo 2015, Jeugdwet of een andere vraag hebben. Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact

  • 050 314 0 840
  • [email]

Nieuws